Meillä on vielä lunta, paljon!

Talven yksi tärkeimmistä asioista on lumi. Lunta odotellaan jo heti syysloman jälkeen, hyvissä ajoin ennen joulua. Lumen tulosta halutaan jopa kirjoitella sosiaallisessa mediassa kehuvin ja vertailevin sanoin, kenellä sitä on, ja jos sitä on, niin missäpäin sitä on eniten ja parasta valkoista puhtaudeltaan.

Omasta mielestäni lunta pitää olla ja kunnolla, jotta talviset harrasteet ovat mahdollisia ja ulkonaolemisesta voi nauttia. Moni voi olla toista mieltä, mutta jos Suomessa ollaan, niin se kuuluu tähän meidän luontoon ja imagoon. Kyllähän joulukin maistuu joululta paremmin, kun lunta on maassa. Millä se joulupukki muuten liikkuu lahjanjakotyössään porojen kanssa? No, mutta näin omasta mielestäni vaan on ja tulee olla, lumi kuuluu suomalaiseen talveen.

Luonnossa, lumessa voi nähdä jälkiä, metsän asukkien jättäminä. Kesällä niitä ei näe, tai ainakaan niin paljon. Jäljet voivat johdatella ajatuksillaan, ketä metsänasukkeja on liikkunut samoilla poluilla, kun taas ilman lunta se on vaikeaa ja jopa mahdotonta. Lumikenkäilyn (sekin harrastus tarvitsee elementikseen lumen, tai lumesta muodostuneen jään) yhteydessä olemme päässeet metsän asukkien jäljille. Tunnistatko alla olevat jäljet?

Lunta on tullut tänäkin talvena Kainuussa, Puolangalla. Lumen tulon lisäksi lämpötila on haastanut Aittolan eräoppaan työnteon moneen kertaan, mutta onneksi jo vuosien varrella on sen tulemiseen osattu varautua vaikka välillä luonto haastaa sen hektisyydellään, eli luonnossa liikkuvan oikein urakalla. Olimmehan muuttaessamme tänne tasan tarkkaan tieneet lumen haasteet, mutta sempä vuoksi valitsimme Suomen lumisimman alueen maantieteellisestikin. Talviset harrasteet, luonnossa liikkuminen on voimaannuttavaa ja todellista terapiaa. Ilman valkoista lunta, talvi on pimeää, synkkää, märkää … lumi tekee pimeydestä valoisamman. Siksi sen puhtaus on ihailtavaa, kiinnostavaa ja voimaannuttavaa.

img_2298

Selatessani hakupalveluja sanoilla ”Suomen lumisin paikka”, löysin monesta lähteestä tietoa Suomen lumitilanteesta ja paikasta, jossa sitä on ja tulee aina olemaan muita paikkakuntia nähden paljon tai jopa eniten. Paikka, jossa meidän eräpalveluja tuottava yritys toimii, Puolangalla.

Napattuani vuoden 2012 Iltasanomien jutusta, Ilmatieteen laitoksen meteoreologin sanomana: ”Niin sanotun orografisen, eli maanpinnan nousun aiheuttaman, paineen takia Puolangalla voi myös sataa hieman enemmän kuin sen ympärillä. Sateita syntyy, kun ilmavirtaus kulkee vuorenrinnettä, tai Puolangan tapauksessa vaaran rinnettä, ylöspäin, jolloin ilman paine ja sen lämpötila laskevat. Samalla ilmassa oleva kosteus tiivistyy eli syntyy sadetta.” Jutussa myös mainittiin, että aikaisessa vaiheessa maahan satanut lumi usein pysyy alueella hyvin. Lunta siis on ja se on pysyvää, mutta toivottavasti lähteekin pois keväällä ennen hortoilua, sillä villivihannekset ovat toinen voimaannuttava aihe. Siitä ehkä enemmän sitten keväällä.

Lunta kun on, niin lumiaktiviteetit ovat tärkeitä ja ne jatkuvat pitkälle kevääseen. Aittolan isäntä lumiaktiviteettien seurassa Puolangalla ja Paljakan suunnassa, mutta myös asiakkaiden toivomuksesta Sumppisalmen suunnalla sekä Kuusamossa.

Ranskalaisia, brittiläisiä, belgialaisia, saksalaisia, kiinalaisia jne. Nämä turistit ovat kiinnostuneita juuri tänä päivänä Kainuusta ja sen puhtaasta lumesta ja yleisesti eritoten rauhallisesta  luonnosta, tai voimaannuttavasta luonnossa liikkumisesta. Eksoottista kuullema on ja tulee olemaan majoituksien tarjonnan suhteen, joka saattaa olla ”Röllimaan” tapaisten erämajojen luokkaa ja erilaista selviytymistyyppistä yöpymistä. No, ei ehkä ihan niin, mutta survival-tyyppiset eräilyt ovat Aittolan palvelujen verkkokaupasta ostettavissa.

Kirjoittaessa tätä artikkelia, Aittolan Eräpalvelut on toiminut virallisesti jo reilun kuukauden yrityksenä, mutta toki jo vuosia Puolangalla Aittolan mökin tienoolla, verkostoituen paikallisiin tahoihin ja erittäin ihaniin naapureihin. Metsästysreissuja Aittolan isäntä on tehnyt paikallisen seuran mukana jo vuodesta 2007 eli ensi syksynä tulee täyteen tasan 10 vuotta. Siinä ajassa on nämä kulmat tulleet tutuksi hyvinkin … ”jo van!”

Toivotaan, että lunta on ja se pysyy vielä pitkään maassa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin maaliskuussa on parhaimmat keväthangella liikkumisen ajat, auringon paisteessa ja lämmössä sekä puhtaassa luonnossa, luonnon ääniä kuunnellessa.

Tervetuloa Kainuuseen, Puolangalle!

20160325_143958